Uzm. Dr. Dostali Aliyev

Donuk Omuz-Donmuş Omuz, Gerçekten de Donmuş mu?

Donuk Omuz-Donmuş Omuz, Gerçekten de Donmuş mu?

Omuz eklemi kolumuzu vücudumuza sabitleyen, kol hareketlerini sağlayan büyük eklemlerimizden biridir. Kürek kemiğindeki yuvaya yerleşen humerus kemiğinin yuvarlak başı hareketliliği sağlamaktadır. Çevresinde kaslar, ligamanlar ve eklem kapsülü mevcuttur. Köprücük kemiği de bu ekleme dahildir ve kürek kemiği ile bağlantı halindedir.

 

 

 

 

 

Donuk omuz diğer adıyla adheziv kapsülit (frozen shoulder), yapışkan kapsülit eklem çevresindeki kapsülün kalınlaşması, iltihaplanması, omuz ekleminde hareketliliğin azalması ile karakterize bir hastalıktır. Eklem içi sıvıda da azalma görülür. Zaman geçtikçe hasta kolunu hareket ettiremez hale gelir, en ufak bir hareket şiddetli ağrıya neden oluyor.

Peki donuk omuz neden oluyor? Kimlerde görülür?

Tam nedeni bilinmiyor. Düşme, yaralanma, kırık sonrası sık görülür. Şekerli diyabet, guatr (tiroid beziniz az veya normalden fazla çalışıyorsa), kalp-damar rahatsızlığı, parkinson hastalığınız varsa donuk omuz hastalığına yakalanma riskiniz yüksektir. Uzun süre hareketsiz kaldıysanız ve/veya az hareket ediyorsanız, stresli bir meslekte çalışıyorsanız yine de donuk omuz oluşma riski yüksektir.

 

 

 

 

 

Bu hastalık 40 yaş sonrası, özellikle kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Hastalığın başlangıç aşamalarında ağrı oluyor, ağrı geceleri hastayı uyutmayacak kadar şiddetli olabilir. Ağrıya zamanla hareket kısıtlılığı eklenir. Bu ilk aşama 2-9 ay devam edebilir. Hastalık ilerledikçe donma aşaması görülür. Ağrı bir miktar azalsa da devam eder ve omuz eklem hareketliliği azalır. Hasta günlük aktivitelerini yapamaz hale gelir. Bu aşama 4-6 ay arasında devam eder. Son aşama eklem hareket açıklığının eski haline döndüğü aşamadır. 6 ay ile 3 yıl sürebilir. Bahsettiğimiz aşamalar daha uzun da sürebilir. Hareketlerdeki kısıtlılığın 10 yıla kadar devam ettiği hastalar bile görülebilir.

Peki! Çözümü varmı?

Var. Donuk omuzda özellikle ilk aşamalarda ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi uygulamaları çok güzel sonuçlar verebilir. Fizik tedavi ile omuz eklemindeki hareketliliği artırmak, hastanın hareket kabiliyetini iyileştirmek mümkündür. Ancak ağrılı omuzu hareket ettirmek kolay değil ve yapılan egzersizler durumu daha da kötüleştirebilir.

Bu durumlarda omuz eklem içine ağrı uzmanları (algoloji yan dalı eğitimini tamamlamış, ağrı uzmanı ünvanı almış olmalı veya sağlık bakanlığı tarafından ağrı uzmanı ünvanını tasdik eden sertifikaya sahip olmalı)  tarafından yapılan depo etkili steroid ve lokal anestezik enjeksiyonu hastanın ağrısını ciddi ölçüde azaltır, bazı durumlarda ortadan kaldırarak fizik tedavinin daha etkin yapılabilmesine neden olur. Bu işlemden sonra fizyoterapi seansları gözle görülür biçimde azalır.

Yine ağrı uzmanları tarafından uygulanan darbeli radyofrekans tedavisi ile omuz ekleminin ağrı sinirlerine yapılan müdahale sonucunda ağrıda ciddi boyutta azalma görülmektedir. 

Radyofrekans tedavisi özel bir cihaz vasıtasıyla ameliyathane odasında, steril şartlar sağlanarak, lokal anestezi altında, floroskopi veya ultrason eşliğinde yapılmaktadır. 

Özel bir iğne-elektrot ile omuz eklemin sinirinin olduğu bölgeye ulaşılır. Radyofrekans cihazı vasıtasıyla verilen uyarılar ile iğnenin yeri doğrulandıktan sonra radyofrekans dalgası ile sinir lifleri tedavi edilir.

Bu işlem 30 dakika sürer ve bu tedavi ile omuz eklem ağrısından kurtulmak mümkündür. Eklem hareketleriniz normal haline dönerek özlediğiniz eski hayatınızı kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Bu işlem lokal anestezi altında, tamamen ağrısız bir şekilde yapılmaktadır.

Sağlığınızı profesyonellere emanet ediniz…

Uzm. Dr. Dostali Aliyev