Uzm. Dr. Dostali Aliyev

OMURGAYA YÖNELİK İŞLEMLER

Giriş

Omurga  vertebra (omur) adlanan 33 kemikten oluşmaktadır. Görevi baş ve vücudu desteklemek, içerisinden geçen omurilik ve diğer yapıları korumaktır. Omurilikten çıkan sinirlerin vertebralar arası yapıların (disklerin) fıtıklaşması, kemiklerde oluşan dejeneratif değişikliklerden dolayı etkilenmesi sinirin uyardığı bölgelerde (örneğin kollarda, bacaklarda) ağrı oluşmasına neden olur. Epidural, transforaminal enjeksiyonlar sinire baskı olan yerlere görüntüleme yöntemi (floroskopi) ile ulaşılarak ilaç verilmesi işlemidir.

Her iki işlem ameliyathane odasında, steril şartlar sağlanarak, lokal anestezi altında, floroskopi eşliğinde yapılmaktadır. Radyolojik görüntüleme eşliğinde özel bir iğne ile sinirin sıkıştığı en yakın bölgeye ulaşılır. Radyoopak madde (röntgen filminde görülebilir madde) ile iğnenin doğru yerde olduğu, herhangi bir damar ponksiyonu yapılmadığı tespit edilerek ilaç (lokal anestezik ve steroid karışımı) enjekte edilir.

Faset eklem radyofrekans ablasyon işlemi iki aşamada yapılmaktadır. Öncelikli olarak faset eklem sinirleri lokal anestezi ve steroid ile hem tanısal, hem de tedavi amaçlı bloke edilir. Hastanın fayda gördüğü durumlarda faset eklem radyofrekans ablasyon işlemi uygulanır.

 Her iki işlem ameliyathane odasında, steril şartlar sağlanarak, lokal anestezi altında, floroskopi veya ultrason eşliğinde yapılmaktadır. Radyolojik görüntüleme eşliğinde özel bir iğne-elektrot ile faset eklem sinirinin olduğu bölgeye ulaşılır. Radyolojik görüntüleme ve radyofrekans cihazı vasıtasıyla verilen uyarılar ile iğnenin yeri doğrulandıktan sonra radyofrekans enerjisi ile ısı oluşturularak ağrı ileten sinir lifleri devre dışı bırakılır.

 

Ağrısız günler dileğiyle
Uzm. Dr. Dostali Aliyev