Uzm. Dr. Dostali Aliyev

Kronik pelvik ağrı nedir?

Genel Tanımlama

Kronik pelvik ağrı, alt abdomen veya pelviste en az 6 aydır devam eden ve menstrüasyon, hamilelik veya cinsel ilişki dışında da var olan inatçı ağrı olarak tanımlanır. Kronik pelvik ağrı, patolojinin tespit edildiği (enfeksiyon, kanser gibi) ve patolojinin tespit edilemediği olarak 2 alt gruba ayrılabilir. İlkine “spesifik hastalığa bağlı pelvik ağrı”, ikincisine ise “kronik pelvik ağrı sendromu” tanımlaması önerilmiştir.

Kronik pelvik ağrı kimlerde görülür?

Kronik pelvik ağrı; özellikle kadın doğum ve üroloji polikliniklerinde sağlık hizmeti verenlerin karşılaştığı en yaygın ve zor sorunlardan biridir.

Kronik pelvik ağrı belirtileri nelerdir ?

Ağrılar 6 aydan uzun sürer, göbek deliği ile kalça arasında hissedilir ve bel, vajinal alanlara yayılarak genellikle kramp, kas kasılması şeklinde ortaya çıkar. Cinsel ilişki, idrar yapma, yemek yeme gibi bazı durumlar ağrıyı tetikleyebilir. Beraberinde fiziksel, zihinsel, psikolojik sorunlara da yol açabilir.

Kronik pelvik ağrının sebepleri nelerdir ?

Kronik pelvik ağrıda tek bir etiyolojik sebebin izole edilebilmesi oldukça nadirdir.

Sık rastlanan nedenler arasında Jinekolojik (endometriozis, adenomyozis, pelvik adezyonlar, kronik pelvik enflamatuar hastalık, ovaryan kistler, post-histerektomi ağrısı, fibroidler), ürolojik (interstisyel sistit, kronik üretral sendrom, kronik üriner sistem enfeksiyonu, üriner sistem taşı), gastrointestinal (irritabl kolon sendromu, kronik pankreatit, inflamatuar bağırsak hastalıkları), kas-iskelet (miyofasiyal ağrı-tetik noktalar, pelvik taban miyaljisi ve spazmı, sinir sıkışma sendromları, mekanik bel ağrısı, disk hastalıkları, fıtıklar), psikolojik (bağımlılıklar (alkol, ilaç, opiat vb), depresyon, fiziksel/cinsel istismar/taciz, uyku bozuklukları, psikolojik stres).

Kronik pelvik ağrının tanısı nasıl konulur ?

Kronik pelvik ağrının tanısı detaylı bir anamnez (hastanın hikayesi), fizik muayene (gerekli durumlarda jinekolojik muayene) ve kan tahlilleri, ultrasonografi, manyetik rezonans görüntüleme gibi yöntemleri kullanarak konulabilmektedir.

Kronik pelvik ağrının tedavisinde neler yapılır ?

Kronik pelvik ağrının tedavisi altta yatan neden belli ise nedene yönelik olmalıdır. Bazı durumlarda ağrıya neden olan faktör bulunamıyor ve bu durumlarda ağrıyı azaltmak veya tamamen geçirmek hasta konforu ve yaşam kalitesini artırmak için çok önemlidir.

Kronik pelvik ağrının tedavisinde düzenli egzersiz, vitaminden zengin diyet (özellikle B1 vitamini ve magnezyum), fizik tedavi, ağrı kesici ilaçlar öncelikli olarak tercih edilen tedavi yöntemleridir.

Etiyolojiye yönelik tedavilerin ve konservatif yaklaşımların sonuçsuz kaldığı hastalarda multidisipliner yaklaşımın bir parçası olarak algolojik  girişimsel tedaviler uygulanmalıdır.

Kronik pelvik ağrıda algolojik işlemleri tetik nokta enjeksiyonları, sinir blokları, nöromodülasyon yöntemleri şeklinde sıralayabiliriz.

Ağrısız günler dileğiyle
Uzm. Dr. Dostali Aliyev