Uzm. Dr. Dostali Aliyev

FİBROMİYALJİ NEDİR?

Fibromiyalji toplumun %2’de görülen yaygın kas ağrıları ve buna eşlik eden yorgunluk, uykusuzluk, uyku bozuklukları, depresyon gibi bulgularla karakterize bir hastalıktır.

Fibromiyalji kimlerde görülür?

Fibromiyalji her iki cinsi etkilese de, orta yaşlı kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Fibromiyalji bulguları nelerdir?

Fibromiyalji hastalarında en sık görülen şikayetleri: yorgunluk, uykusuzluk, sık uykudan uyanma, sabahları uykudan yorgun bir şekilde kalkma, depresyon, baş ağrıları şeklinde sıralayabiliriz. Fibromiyalji hastalarının neredeyse tamamı yorgunluktan şikayet eder.

Fibromiyalji nedenleri nelerdir?

Fibromiyaljinin nedenleri tam olarak açıklanamamıştır. Daha önce geçirilmiş enfeksiyon, travma, stres fibromiyaljiye neden olabilir. Sinir sisteminde (özellikle otonom sinir sistemi) olan bir anormallik katkıda bulunabilir.

Fibromiyalji tanısı nasıl konulur?

En az 3 aydır devam eden yaygın kas ağrısı olan hastada ilk akla gelen tanı fibromiyaljidir. Buna ek olarak Amerikan Romatoloji Koleji’nin belirlediği kriterlere göre vücudun belirli yerlerinde ağrılı noktaların olmasıda tanıyı netleştirir. Fibromiyalji tanısı için özel laboratuvar  ve ya görüntüleme testi yoktur.

Fibromiyalji tedavisi nasıl yapılır?

Fibromiyaljinin ilaçsız tedavi yöntemlerini (non farmakolojik): hasta eğitimi, egzersiz, bilişsel davranışçı tedaviler, masaj, akupunktur şeklinde sıralayabiliriz.

Farmakolojik tedavide antidepresanlar (trisiklik antidepresanlar), serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri, monoaminoksidaz inhibitörleri, antikonvülsanlar yaygın olarak kullanılmaktadır.

 Fibromiyalji yaygın görülmesine rağmen tanı konulması zor olan bir hastalıktır. Tedavisi hastaya özgü, semptomlar, hastanın ek hastalıkları göz önüne alınarak yapılması gerekmektedir.

Ağrısız günler dileğiyle
Uzm. Dr. Dostali Aliyev