Uzm. Dr. Dostali Aliyev

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun fıtığı nedir?

İnsan omurgası 33-34 adet omur (vertebra) adı verilen kemikten oluşmuştur. Omurgamız kafa tabanından başlayıp, kuyruk sokumuna kadar devam eder, görevi baş ve vücudumuzu desteklemek, içinde mevcut olan hayati vacip yapıları korumaktır. Omurlar arasında araba amortisörü gibi darbeyi azaltan, yastık görevi gören diskler vardır. Diskler, orta kısım jelatinöz yapı, çevresinde anulus denilen zar yapıdan oluşmaktadır. Omurgamız kaslar, bağlar, sinirler ve damarlar ile çevrilir. Omurların oluşturduğu sütun, içi boş silindire benzer. Bu silindirin yanlarında spinal sinir adı verilen, vücudumuzdaki, kol ve bacaklarımızdaki kaslarımızın hareketini sağlayan sinirlerin çıktığı delikler mevcuttur.

Boyun fıtığı denilen olay disk çevresindeki zarın çeşitli nedenlerle yırtılması sonucu jelatinöz yapının dışarı çıkmasıdır. Yaşlanma ve dejenerasyon, masa başı uygunsuz baş pozisyonunda uzun süre çalışmak, sigara içiciliği zarın zayıflamasına ve boyun fıtığına neden olabilmektedir.

Fıtığın başlangıç aşamalarında jelatinöz yapının diskten dışarı çıkmasına vücut, fıtık olan kısımda ödem, enflamasyon ile yanıt verir. Bu boyunda ağrıya neden oluyor. Ağrını azaltmak amacıyla kaslar spazma girer.  

Boyun fıtığı belirtileri?

Boyun fıtığı ağrısı, ölçüsüne, sinire olan mesafesine göre boyunda ve/veya kollara, parmaklara, sırta vuran ağrıya neden olabilir. Sinir sıkışması durumunda kollarda güçsüzlük, uyuşukluk, karıncalanma gibi şikayetler görülebilir.

Boyun fıtığı ağrı yapar mı?

Boyun fıtığı boyunda, bazen kollara, el parmaklarına, sırta vuran ağrıya neden olabilir.

Boyun fıtığı ağrısı nasıl geçer?

Boyun fıtığı ağrısı yatak istirahati, gerekirse ağrı kesici ilaçlarla kendiliğinden geçebilir.

Boyun fıtığına ne iyi gelir?

Ağrılı dönemde yatak istirahatı, ağrı kesici ilaçlar, ağrı hafifledikten sonra fizik tedavi, boyun egzersizleri, uzun süre masa başı işlerden uzak durmak gibi yardımcı yöntemler boyun fıtığı ağrısını azaltır, hastanın yaşam konforunu artırır.

Boyun fıtığı tedavisi nasıl yapılır?

Bel fıtığı tedavisi bölümüne bakınız.

Boyun fıtığı olmamak için nelere dikkat edilmeli?

Fazla kilolardan kurtulma, sigara içmeyi bırakma, omurga kaslarını güçlendirecek egzersizlerin yapılması, uygunsuz duruş, oturma ve yatma pozisyonlarının düzeltilmesi.

 

Ağrısız Günler Dileğiyle…
Uzm. Dr. Dostali ALİYEV